buxus

Heeft u er ook last van? De buxusmot/buxusrups heeft weer toegeslagen. Voor sommige klinkt dit misschien als iets nieuws, maar deze plaag is al begonnen in 2010. Sterker nog, de plaag wordt alleen maar erger en de buxusmot verspreidt zich steeds verder. Als u nu denkt: ‘’tijd voor actie’’, dan staat BetuweBomen.nl volledig achter u. Wij van BetuweBomen vertellen u graag iets meer over dit verschijnsel en zullen u enkele tips meegeven.

De buxusmot
Ziet u dode blaadjes en dode takken in uw buxus? Dan weet u dat de buxusrups waarschijnlijk ook bij u heeft toegeslagen. Deze buxusmot houdt maar van één ding en dat is jammer genoeg uw buxus. Binnen no time vreet deze buxusrups uw hele buxus leeg en laat daar geen ‘’excuusbriefje’’ bij achter.

Het gevaar
Gelukkig is de buxus een hele taaie plant met een zeer goed herstelvermogen. Jammer genoeg kan ook de buxus niet elke aanval aan, wat betekend dat als de buxusrups een aantal jaar in uw buxus zit, dat het dan ook echt ‘’game over’’ is voor uw buxus. De buxusrups blijft eten van uw buxus tot en met oktober, dan valt de buxusrups in een winterslaap en begint het hele proces weer in het voorjaar. Deze rups kunt u dus het gehele jaar tegenkomen, wat betekend dat ze dus ook verwijderd kunnen worden gedurende het jaar.

Buxusmot verwijderen?
Dit verwijderen is ontzettend belangrijk, want ze planten zich meerdere malen voort in slechts 1 jaar. (Best knap ergens.) Bij het verwijderen van de buxusmot is het belangrijk dat u eerst kijkt bij de buren of zij ook buxus hebben. Indien dit zo is, zal u samen met uw buurman de buxus moeten bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen. Is er al schade geleden aan de takken? Gooi deze dan zo snel mogelijk weg met rupsen en al in een goed gesloten verpakking.

De oplossing!

Is uw buxus zo ver beschadigd dat hij echt eruit moet, maar wilt u wel weer een (soort) buxus in uw tuin? Dan zijn er 2 dingen zeer belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe (soort) buxus.

  1. Buxusrupsen komen op kunstlicht af, probeer de buxus dus niet in het kunstlicht te plaatsen
  2. Bekijk ook eens de Japanse Hulst, deze lijkt exact op de buxus, alleen de buxusrups lust deze plant niet. Probleem gelijk opgelost.